Veelgestelde vragen

Portretschilder Carroline van Dijk

Hoe vraag ik een naakttekening aan ?
Heel gemakkelijk; U kunt Uw aanvraag met Uw specifieke wensen mailen via het formulier
op de contactpagina of U stelt Uw vraag via info@portrettekeningen.nl of belt met Carroline van Dijk 0412-401002

Hoe verstuur ik de foto's ?
Nadat u van mij een antwoord op Uw aanvraag ontvangen heeft, kunt u op dat moment uw foto's als bijlage bij de mail (samen met uw reactie ) meesturen.

Ik vind het eng om mijn foto's via mail te versturen, kan dat ook anders?
Allereerst garandeer ik 100% discretie: Uw foto's worden vanuit de mailbox meteen extern veilig opgeslagen en uit de mailbox verwijderd. Ze worden voor niets anders gebruikt dan als uitgangspunt voor de naakttekening en worden na gebruik vernietigd.
Mocht u desondanks toch het mailen bezwaarlijk vinden, dan kunt u uiteraard goede heldere afdrukken op foto-papier/cd of usb-stick per post naar mij versturen of persoonlijk langsbrengen.

Waarom maakt U alleen tekeningen van foto's?
Naakt is heel erg persoonlijk. Om het maken van naakttekeningen laagdrempelig te houden, werk ik vanuit foto's, die u in een ontspannen thuissituatie zelf gemaakt heeft (met een timer of door een partner). Daarnaast heb ik in het verleden wel foto's gemaakt, maar bleek de reden dat men door mij gefotografeerd wilde worden vaak sexueel of exhibitionistisch van aard. Ik ben schilder, ik vind het prachtig om de vormen en schaduwen van een menselijk lichaam vast te leggen, dat is mijn passie. Niet het onderdeel zijn van andermans passie:-)

Kunt u de foto's niet voor mij maken of kan ik niet voor u poseren, zodat ik de foto's niet via mail of post hoef te verzenden?
Of ik uw foto's maak of uzelf, uiteindelijk komen ze toch in mijn bezit en blijft het een kwestie van vertrouwen. U bent wel altijd van harte welkom in mijn atelier voor het persoonlijk aanleveren van uw foto's.

Waaraan moet de foto voldoen?
Allereerst moet u tevreden zijn over de foto. Aanpassingen of combineren van diverse foto's zijn mogelijk. De foto dient uiteraard ook scherp genoeg te zijn.
Verder teken ik alleen naturistisch/ licht erotisch naakt, geen pornografisch naakt.

Wat als ik geen foto's en geen inspiratie heb ?
Inspiritie op internet is er genoeg: zoek naar afbeeldingen met woorden als 'naaktschilderij' of 'naaktfoto' en vind een pose die u aanspreekt. Met de zelfontspanner/timer op uw camera of met een partner/vriendin kunt u die pose dan eenvoudig kopieren. Tip: licht van èèn zijde is heel mooi en mocht de gezichtsuitdrukking niet bevallen, dan kunt u altijd nog losse foto's van uw gezicht (wel vanuit dezelfde hoek/houding/lichtval) toevoegen.

De foto's die ik maak lijken zo amateuristisch, komt dat wel goed?
Ja, uw foto's dienen enkel en alleen als uitgangspunt; de achtergrond van bijv uw eigen bed of muur laat ik weg of vervang ik door mooi gedrapeerde lakens; ook kunnen verschillende foto's met elkaar gecombineerd worden, bijvoorbeeld wanneer u uw haren op de ene foto mooi vindt vallen, maar de houding op de andere mooier vindt.

Zijn deze naakttekeningen wel echt handgemaakt ?
Uiteraard; ik werk met contèkrijt en aquarel op professioneel aquarel of krijtpapier, waardoor
een authentiek en duurzaam kunstwerk ontstaat.

Wanneer vindt de betaling plaats ?
Om de opdracht te bevestigen vraag ik 20% aanbetaling. Op de dag dat de tekening dan klaar is, ontvangt u een foto van het eindresultaat ter goedkeuring en pas na uw goedkeuring (of eventuele aanpassing) vindt de restbetaling plaats. Na ontvangst betaling wordt de tekening dan per aangetekende en verzekerde post naar u verzonden.

Hoe gaat de verzending ?
Elke tekening wordt na goedkeuring en betaling verpakt tussen twee houten platen en aangetekend verstuurd via MyParcel. (Ingelijste werken worden in een houten kist verzonden)

Ik kom uit België, kan ik vanhieruit ook een naaktportret laten tekenen ?
Ja, het is uiteraard ook mogelijk om een tekening aan te vragen als u niet uit Nederland komt; op de factuur staan de gegevens die u nodig heeft om te betalen vanuit het buitenland en de tekening wordt verzonden met de internationale aangetekende pakketservice á €9,95.

Ik was benieuwd of zo'n potloodtekening niet na een aantal jaren vervaagd ?

Absoluut niet, ik werk met grafiet en contè-potlood+krijt (dus niet met houtskool !) op 300 grams zuurvrij aquarelpapier (vergeelt niet). Conté vervaagt niet en bovendien worden al mijn werken
nog ter bescherming afgewerkt met een fixeerspray.

Ik zou graag een naakttekening willen laten maken, maar als ik nu toch niet helemaal tevreden ben over het eindresultaat ?

Dat kan, u kent uzelf immers het best ! Daarom stuur ik vooraf altijd een duidelijke foto van het eindresultaat, zodat enige aanpassing nog mogelijk is.

Maakt U ook werk op doek ?
Ja, ik maak ook werken op doek in olieverf. Prijs op aanvraag.

Ik heb alleen een originele foto (niet digitaal) , hoe gaat dat nu ?
Als u geen scanner hebt om deze in te scannen, kunt u hem gewoon via de post versturen (of langsbrengen), waarna ik hem inscan en een kopie uitprint. Deze kopie gebruik ik dan om na te tekenen, zodat ik de originele foto onbeschadigd, samen met de tekening, weer kan terugsturen !

Kijktip: twee interviews met mij in het atelier:


Interview 'over mijn vak als portretschilder' 2017


Interview 'Rembrandt-Rijksmuseum expositie' 2019

Ander werk:
Olieverf, aquarel en potlood-portretten / pentekeningen/ metaalschilderijen: www.portrettekeningen.nl
Lijstenatelier: www.lijstenmakerthuis.nl